The Week After…

We hebben de spits eraf gebeten! Dank voor jouw onuitputtelijke inzet en positieve ‘handen-uit-de-mouwen’ mentaliteit van afgelopen vrijdag 27 mei. Zoals we al op onze (inmiddels aangepaste) website schreven: de dagen erna zaten wij even op een roze wolk. MAAR! Ook de realiteit dringt zich alweer snel aan ons op. Nu de roze rook een beetje is opgetrokken, willen we met jou niet alleen ervaringen delen maar ook serieus in gesprek over de vervolgacties. Hoe nu verder?

IMG_9381

Waarom

Van meet af aan hebben wij Rotterdam Kantelt gezien als een gemeenschappelijk platform waarbij iedereen zich als partner kan aansluiten om zijn of haar dromen, plannen, ideeën en doelen in ‘samenredzaamheid’ tot stand kan brengen. Ook jij gaf daar gehoor aan en op part-up zijn inmiddels hele mooie doelen en plannen opgeworpen waar anderen zich weer bij hebben aangesloten. We geven straks nog even een lijstje van de projecten die je daar kunt vinden.

Kortom, we hebben heel veel nieuwe partners om van Rotterdam een sterke, menselijke, schone en meer duurzame stad te maken. Het is dus belangrijk om te weten dat Rotterdam Kantelt ook van jou is: niemand is hier de baas en iedereen neemt er (zo nu en dan) de leiding! Het is daarom dat wij vanaf dit punt ook met jou een aantal punten over de voortgang van Rotterdam Kantelt willen bespreken. Op part-up hebben wij inmiddels De Stamkroeg opgezet, om verschillende redenen:

 • om op de achterkant van een bierviltje je ideeën met iedereen te delen, dus als proeftuin
 • om je favoriete (strijd)lied met de stamgasten te delen en moppen te tappen (wij hebben d’r al een paar opgezet!)
 • om feiten te poneren waar iedereen natuurlijk weer een ongezouten mening over heeft
 • om twijfels te uiten, spoken te verdrijven en vragen te stellen
 • om gewoon eens te horen hoe het écht met mensen gaat of om de laatste voetbaluitslagen te bespreken

Want in een stamkroeg hoef je niet perse dikke vrienden te zijn, om tóch voor elkaar te kunnen zorgen en met iedereen mee te leven.

IMG_9392

Daarom

…willen wij – Nynke Schaaf en Nancy Hoffmann – een aantal feiten en vragen aan jullie voorstellen. Mail ons, vul het vragen en voorstellen formulier in of gooi het in De Stamkroeg met een daverende klap op de toog.

 1. Rotterdam Kantelt wil geen stichting zijn. We kunnen mogelijk in de toekomst een vereniging vormen, we kunnen een pop-up coöperatie zijn, of zelfs een DAO (decentrale autonome organistie)! Voor nu denken wij: laat het even zo zijn zoals het is. Wij zijn met elkaar Rotterdam Kantelt. Wat vinden jullie?
 2. Wij willen ons niet laten leiden door centjes. Of het nu subsidie, sponsoring of Crowdfunding is; alles heeft zo z’n consequenties. Toch zijn we ons ervan bewust dat sommige van onze gezamenlijke projecten financiële ondersteuning nodig hebben op een bepaald moment. Wij willen alle initiatieven ondersteunen in de projectplannen en projectbegrotingen (vergeet daarbij De Dam niet als partner; dus maak een Dam-rekening aan als je die nog niet hebt!) En denk ook aan de nieuwe subsidie ronde van Citylab010. Wij zullen binnenkort een Meetup organiseren om zowel de Dam als Citylab010 aan onze part-ups te verbinden.
 3. Wij gaan vooralsnog aan de slag met het uitbreiden van ons basisnetwerk. Dankzij Ingrid Mulder van de TU Delft hebben wij een nieuwe partner in ons midden. Zij gaat ons helpen met een onderzoek naar het huidige netwerk (mapping) en de projecten zijn gestart in Rotterdam Kantelt. Op de kick-off hield Ingrid een warm pleidooi hoe design de transitie kan versnellen; wij denken dan ook dat we hier veel aan zullen gaan hebben. Daarna is het wat ons betreft zaak om in samenwerking met de verschillende wijkinitiatieven in Rotterdam verder in kaart te brengen: weten wat er op dit moment allemaal in Rotterdam speelt. Op die manier kunnen wij de kantelbeweging verder uitbreiden en initiatieven aan elkaar verbinden en/of ervaringen delen.
 4. Er ontstaan inmiddels ook kantel-initiatieven in omliggende gemeenten! Wij zijn in gesprek met mensen over een Alphen aan de Rijn Kantelt, een Gouda Kantelt en een Schoonhoven Kantelt! Hoe cool is dat!? 🙂
 5. Onze website heeft meer input nodig. Wil jij zelf een blog schrijven voor Rotterdam Kantelt; voel je vrij om je aan te sluiten! Eugen Oetringer ging jullie al voor.
 6. Ondertussen moeten we de ‘spirit’ d’r lekker inhouden:
  1. Eugen Oetringer heeft op 27 mei een mini-introductie gegeven met zijn enquete en korte uitleg. Wat ons betreft verdient dit een volwaardige Meetup.
  2. Met Ada van Dijk van Rotterdam Engage willen wij dit najaar concreet aan de slag met een bottum-up Gemeentelijke Burgerbegroting. Ook dit zal een apart evenement opleveren waarin handen-uit-de-mouwen voorop staat (o.a. in samenwerking met Willem de Kooning studenten).
  3. Ten slotte verdienen de kunsten en haar kanteltmethodieken meer aandacht: Loes van Bruinessen en Nikos ten Hoedt kwamen nauwelijks uit de verf op de 27ste (een leerpunt voor ons!). Wij zouden graag dit najaar een aparte Meetup organiseren om met hun fantastische Open Structures ontwerpen nog eens aan de slag te gaan. We horen graag jullie reacties hierop en wellicht zijn er nog meer ideeën voor Meetups?
 7. Ten slotte aan jullie de vraag: wat zou Rotterdam Kantelt nog meer moeten doen? We horen graag jullie reacties, ook op bovenstaande punten!

Het vragen en voorstellen formulier

IMG_9385

De Part-ups

Zoals beloofd hier nog even een lijst van de Part-ups die op en na de 27ste in onze Rotterdam Kantelt tribe zijn opgezet:

Spread the Word…

Tijdens ons kickoff event kwamen veel mensen naar ons toe met ideeen om ook buiten Rotterdam een vergelijkbaar initiatief te starten. Op deze plek helpen we je graag op weg.

Onvoorwaardelijk Basisinkomen Rotterdam

Een basisinkomen als Rotterdamsrecht. Hoog genoeg, een springplank voor iedere Rotterdammer, onafhankelijk van enige voorwaarde.

Lokaal Basisinkomen in Dam

Verkennen van mogelijkheden voor een lokaal basisinkomen in Dam (“Rotterdams geld”). Mogelijkheden verkennen Stichting Basisinkomen (ANBI) of Dam leenplatform.

De Stamkroeg

Loop gezellig binnen, inspireer en help elkaar om onze plannen, ideeën en projecten een succes te maken. Kom je ergens niet uit hoe klein ook. Hier ben je aan het goeie adres. Altijd iemand met een luisterend oor en een welwillend hart.

ZZP huis, een plek om te leven

Op de bijeenkomst opperde iemand het ZZP-huis, niet een plek om te wonen OF te werken, maar een plek om te leven! Wat zijn de eisen van de nieuwe lichting ondernemers, flexibele eenpitters?

Wek je eigen energie op; op de fiets en in de sportschool

We zijn op zoek naar mensen die fietsen en in R dam wonen, en mensen die bij een Rotterdamse sportschool trainen en die mee willen doen. Daarnaast zoeken we partners bij slimme energienetwerken en partijen die werkzaam zijn in de zorg&sport

The Peace Project

1 jaar investeren in vrede, verbinding en waardering. Als individu, organisatie; als stad. samen openen we het thema en nemen de werkvorm mee naar ons ‘thuis’. Elke maand andere partners die hierin het voortouw nemen om de stad te inspireren.

Women Unplugged

Vrouwen komen te vaak samen vanuit problematiek of recreatieve dagbesteding. Wij willen vrouwen een training aanbieden vanuit kracht en kwetsbaarheid, niet omdat vrouwen beter zijn, maar omdat wij elkaar zo hard nodig hebben. #samen

Bespaarpotspel

Bewust kiezen voor meer kwaliteit, onthaasten, tevreden, genieten, gezonder en meer leven door te besparen, consuminderen en recyclen levert energie op en bespaar je geld. Met de tool ben je er bewust mee bezig en levert je een duurzamer leven op

Praktijk verworven skills

Jongeren uit Charlois projecten laten organiseren op eigen initiatief. Wij ondersteunen hierin. De jongeren leren hierin heel veel. Nu wil ik hun verworven vaardigheden in dit proces kunnen belonen met certificaten, als aanvulling op hun cv.

Wordt Vervolgd…

Zo de kick-off is geweest. Hoe nu verder? Natuurlijk hebben wij er wel ideeen over. En hoe meer wij hoe beter. Dus sluit je aan en laten we samen de transitie in Rotterdam als een malle gaan faciliteren.

Vergroten creatief probleemoplossend vermogen

Wij bouwen een keukentafellakenspel (serious game) dat mensen in staat stelt om zelfsturend problemen op te lossen. Niet omdat het van iemand moet, maar gewoon omdat zij dat onderling graag willen. Wij zoeken meedenkers, meebouwers en supporters.

De InspiratieBuzzz, voor Dromers, Denkers, Durvers, Doeners

Brengt mensen van A naar contacten en mogelijkheden en hanteert daarbij de slogan “Vertel niemand hoe die moet leven, maar laat zien hoe het kan.”

foto's Stephanie L. Dekker

foto’s Stephanie Dekker

Nieuwsflits

Onze Meetup account staat ook tot jouw beschikking! Dat wil zeggen dat ook jij een Rotterdam Kantelt evenement/ bijeenkomst kunt starten binnen onze gezamenlijke groep. Hiervoor heeft niemand toestemming nodig van iemand anders. Hans bijt de spits af met een part-up presentatie meetup en we hebben ook al weer een buitengewoon gezellig plannetje voor begin juli net voor de grote jaarlijkse pauze.

Tot zover weer even het laatste nieuws van onze zijde. We kijken er enorm naar uit om van jullie te horen! En vergeet niet het blog eens te bezoeken er is nog meer geschreven de laatste week.

Het filmmateriaal is nog bij de editor maar er zijn ook prachtige foto’s gemaakt op Rotterdam Kantelt.

Een wentelende kantelgroet!
Nynke, Erik en Nancy

nancy

4 reacties

 1. Hallo kantelaars, fijn om gelijkgestemden in de buurt te ervaren. Werk zelf in Schiedam in een Wijkondersteuningsteam en zou graag betrokken zijn, meedenken, mededelen 🙂

  • Hartstikke leuk Brenda. Beste manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt en waar je wellicht bij kan aanhaken is je inschrijven voor een notificatie in de mail. Dit kan je doen via http://rotterdam-kantelt.nl/blog/ en dan rechtsonder “blijf op de hoogte”. Ook is deel worden van de meetup groep fijn omdat je dan automatisch meldingen krijgt als er een nieuw event is.

   Als je nog vragen hebt stel ze gerust. We helpen je graag verder.

   Groet Erik

 2. Al ben ik op dit moment niet actief binnen Rotterdam Kantelt, ik voel me verbonden met waar jullie mee bezig zijn, volg de ontwikkelingen graag, en stap in als het moment daar is.

  • Prima Kees! De makkelijkste manier om op de hoogte te blijven is je inschrijven voor een notificatie in de mail. Dit kan je doen via http://rotterdam-kantelt.nl/blog/ en dan rechtsonder “blijf op de hoogte”. Ook is het deel worden van de meetup groep handig omdat je dan automatisch meldingen krijgt als er een nieuw event is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *