Door Eva van Genuchten en Nynke Schaaf

Rotterdamse Oogst biedt een fysieke marktplaats voor lokale voedselinitiatieven in de stad. Het is een tweewekelijkse voedselmarkt voor boeren die in een straal van 50 km van de Coolsingel werken. Door het organiseren van deze markt en de evenementen als het Oogstfestival, versterkt Rotterdamse Oogst de lokale voedselketen en brengt deze dichter naar de consument. Anders dan bijvoorbeeld Rechtstreex, is de Rotterdamse Oogstmarkt een echte markt, en komt de consument direct in contact met de producenten van het lokale voedsel. Daarnaast geeft de Rotterdamse Oogstmarkt ruim baan aan het ontmoeten van nieuwe mensen, waarmee de sociale cohesie in de wijk wordt versterkt. Rotterdamse Oogst is hiermee niet alleen een markt voor lokale producten, maar ook een plek om te ontspannen, bier te drinken, naar muziek te luisteren en mee te doen met bijvoorbeeld de (kinder) evenementen.

Rotterdamse Oogst is een stichting die in 2010 werd opgericht. Datzelfde jaar startte het Oogstfestival voor boeren en buurtgenoten. Gerda Zijlstra en Rianne Andeweg zijn de oprichters van Rotterdamse Oogst. Deze twee vrouwen hebben een passie voor boeren producten en goed voedsel. Rotterdamse Oogst ontvangt, in tegenstelling tot de reguliere markten in Rotterdam geen financiele ondersteuning van de Gemeente Rotterdam. Naast hun ‘kendo’ mentaliteit maken ze bovenal plezier en pakten de kans om uit te groeien tot een wekelijkse markt met beide handen aan.

In 2016 werd de wet en regelgeving voor stadsmarkten in Rotterdam echter strenger waardoor in 2017 het voortbestaan van de oogstmarkten in zijn huidige vorm plotsklops onzeker werd.

De gemeente Rotterdam stelde voor om als reguliere markt verder te gaan zonder de evenementen, maar dit alternatief deed geen recht aan de identiteit van Rotterdamse Oogst. De makers startten de petitie Rotterdamse Oogst moet blijven!  die al snel door 5.000 Rotterdammers werd ondertekend en werd aangeboden aan wethouder Struijvenberg. Totdat de gemeente de opties (doorgaan op dezelfde voet en uitgroeien naar een wekelijkse markt) heeft uitgewerkt kan de Rotterdamse Oogst in ieder geval door gaan onder de huidige overgangsregeling.