Door Eva van Genuchten en Nynke Schaaf

Broodnodig is een sociale onderneming dat oud brood inzamelt om biogas van te maken. Broodnodig is een samenvoeging van het woord brood en het woord broodnodig, als in noodzakelijk.

Ze werken samen metbakkerijen, moskeeën en kinderboerderijen. Brood staat in de top 3 van voedselverspilling omdat het zo vaak wordt weggegooid. Door broodbakken (containers voor brood), te plaatsen op straat verzamelen ze brood wat over is gebleven.

Eerder maakte Broodnodig ook compost van het oude brood, omdat hun biovergister nog in ontwikkeling was. In april 2017 hebben ze de beschikking over een eigen biovergister. Het idee is om kleine bio vergisters te gaan verkopen aan bakkerijen, die daarmee hun eigen energie kunnen gaan opwekken uit hun broodverspilling. Bakkers gooien zo’n 30% van hun dagelijkse brood voorraad weg.

Broodnodig wordt o.a. financieel ondersteund door de gemeente Rotterdam. Voor de stad Rotterdam is broodafval een groot probleem, omdat een groot deel op straat eindigt en dat rattenplagen veroorzaakt. Een van de basisdoelen van Broodnodig is om een kanteling in het bewustzijn bij bewoners en bakkers te veroorzaken over het lukraak weggooien van brood.