Door Eva van Genuchten en Nynke Schaaf

In 2006 begonnen Gilbert Curtessi en Bas Greiner Happy Shrimp. Deze twee jonge ondernemers begonnen een een farm voor duurzaam geproduceerde, tropische garnalen op de Maasvlakte in Rotterdam. Het innovatieve idee werd ondersteund door het Havenbedrijf Rotterdam NV, E.ON Benelux, Schmidt Zeevis, ACE, Priva, Danafeed, Wagening UR en de TU Delft. De totale investering was 2.4 miljoen euro. In oktober 2016 spraken wij met Gilbert Curtessi over Happy Shrimp, wat hij geleerd heeft, hoe hij dit meeneemt in toekomstige plannen, en hoe een duurzame toekomst er volgens hem uitziet.

Happy Shrimp was uniek in Europa, met z’n biologische en duurzame productie proces. Ze maakten gebruik van de afvalstromen van de E.On energiecentrale. Echter de constructie van de farm en de ontwikkeling van een optimaal productieproces, ging niet helemaal volgens plan. De benodigde materialen optimaal gebruiken, is een erg tijdrovend, gecompliceerd en nauwkeurig proces. Het duurde meer tijd dan gepland om dit onder de knie te krijgen. In December 2007 konden ze niet hun eerste batch garnalen verkopen, dus misten ze het ‘hoogseizoen’ (Kerstmis). In januari 2008 worden de eerste garnalen verkocht en het eerste jaar verkopen ze een mooie 350 kg garnalen. Helaas, was dit nog niet zoveel als verwacht.

In 2009 gaat Happy Shrimp failliet, onder andere door het lange opstart proces en de hoge prijs van de garnalen. Ook arriveerden de garnalen larven met een ‘jet lag’, waardoor de helft niet meer bruikbaar waren als ze in Rotterdam aankwamen. Omdat Happy Shrimp een relatief kleine speler was, vergeleken met traditionele garnalen farms, ontvingen ze vooral tweede of derde keus larven. Gilbert legt ook uit dat hij het gevoel heeft dat ze wellicht te vroeg waren met hun idee, en de markt er nog niet klaar voor was, zeker in de crisis die toen gaande was. De pijpleidingen die toen zijn aangelegd om de reststromen van de energiecentrale te kunnen gebruiken, worden momenteel gebruikt door een ander bedrijf. Het is dus niet allemaal voor niets geweest!

Na juli 2009 heeft Gilbert aan veel projecten gewerkt. Zo heeft hij SuGu Warehouse geopend, waar hij ruimte verhuurd aan kleine bedrijven in de makersindustrie. Hiervoor zoeken ze talentvolle startende ondernemers die hun eigen, geavanceerde en duurzame product(en) ontwikkelen. Ook werkt hij aan een nieuw project waar afval wordt gefermenteerd om gas van te maken. Dit zal de start worden van een nieuw bio-based bedrijfscluster, genaamd het Galilei Makers Park.

Voor een duurzame toekomst heeft hij een duidelijk beeld, waarbij lokale duurzame voordelen worden behaald, en deze vervolgens uitgroeien naar andere locaties. Hierin zullen overheid, bedrijfsleven en de wetenschap moeten samenwerken en allemaal hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar zonder uit hun rol te vallen.